Ruotsalaista ojaperunaa

Minulla ei ole varsinaista perunamaata ja viime vuonna kokeilin perunan kasvatusta lavassa, mutta se kasvoi enemmän vartta kuin  mukulaa. Muutenkin suhteeni perunankasvatukseen oli lähinnä kokeellinen. En edes pidä perunasta mitenkään erityisesti, mutta kyllä uusilla perunoilla on paikkansa ja juuri siksi otin kasvatusohjelmaani myös perunaa.

Viimeksi olin liikkeellä vähän myöhään ja siemenperunoita ei oikein löytynyt enää kaupasta eikä edes kotimaista perunaa. Ostin sitten ruotsalaista luomuperunaa ja laitoin niitä lavaan. Pussissa perunoita oli kuitenkin yllin kyllin enkä tiennyt mitä niille tekisin. Tontin rajalla on pieni ojantapainen notkelma, johon olen välillä kipannut ruohonleikkuu- tai haravointijätettä. Päätin, että laitan loput siemenperunat ojaan ja kasaan päälle kuivuneita lehtiä ja muuta. Kasvavat, jos kasvavat, ajattelin, eihän tuossa mitään menetäkään. Kastelin ojaa välillä ja kyllähän sieltä lehtikasoista alkoi perunanvartta kasvaa. Ei voi sanoa, että sato olisi ollut suuren suuri, mutta maistiaisia sentään saatiin. Kokeilun arvoista ehdottomasti!

20150826_195809.jpgSyksyllä pidin työkavereilleni kekrikekkerit ja keitin omasta maasta nostamistani perunoista ja porkkanoista keiton.  Vieraat kehuivat keittoa maukkaaksi ja kyselivät ovatko ainekset omasta maasta. Ylpeänä tietenkin myönsin. Joku esitti jatkokysymyksen perunan lajikkeesta, johon kuulin itseni sanovan, että kyseessä on ruotsalainen ojaperuna. Eivät olleet koskaan moisesta lajikkeesta kuulleetkaan. Tarkensin sitten kyllä, että lajikkeen nimi oli aivan omasta päästä keksitty.  

Tämän vuoden puutarhamessuilla törmäsin Kotipuutarhan julkaisemaan kivaan korttisarjaan, josta jo mainitsinkin messupostauksessani. Niistä yhdessä esiteltiin perunan kateviljelyä. Oma ojaperunaviljelmäni muistutti kovasti tuota menetelmää. Kateviljelyssä maata ei muokata, vaan kompostimullan ja itävien perunoiden päälle levitetään katetta. Kun kate painuu kasaan, sitä lisätään tarpeen mukaan ja perunan multaus korvataan myös katteen lisäämisellä. Helppoa kuin heinänteko! Onneksi peruna ei ole kasvupaikkansa suhteen kovin nirso.

Tänä vuonna istutin taas perunat ojaan, mutta ostin nyt suomalaisia siemenperunoita. Saa nähdä, soveltuvatko ne niin hyvin tähän ojaviljelyyn kuin ruotsalainen luomuperuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s