Muissa pihoissa muita

vaan ei punaisia koivupuita, mutta meidän pihassa kasvaa sellainen!

Kuka muistaa vanhan lastenlaulun vaarin saaresta ja suuresta honkapuusta? Sitä mukaillen rustasin otsikon pihallamme kasvavasta punaisesta koivusta. Se on yksi pihamme ilonaiheita ja toimi lisävahvistuksena sille, että paikka tuntui entistä enemmän omalta.koivu5

Punaisia koivuja ei tosiaankaan kasva joka mäellä ainakaan luonnonvaraisena. Meidän suvullamme on aivan erityinen suhde tähän koivuerikoisuuteen siksi, että sellainen löytyi ensi kertaa äitini tädin mailta Vepsältä.  Itse en ole käynyt koskaan katsomassa sitä alkuperäistä, mutta biologiveljeni muistaakseni on. Siellä siis kasvaa maailman ainoa punalehtinen koivu, josta kaikki muut punakoivut on kloonattu.

Vepsäläiset ovatkin nimenneet kylänsä uudestaan Punaisen koivun kyläksi. Sillä nimellä ylläpidetään myös blogisivustoa, jossa kerrotaan kylän asioista. Tosin en tiedä, kuinka aktiivisesti blogia nykyään päivitellään.

Punakoivun emopuu löytyi  1970-luvun lopulla. Siemeniä koivuun ei tule ihan joka vuosi, joten lisääminen ja kasvattaminen ei ole aivan helppoa ja siksi puuta ensin kloonattiin. Kloonatuista puista kerättiin siemeniä ja siemenistä kasvatettiin pikkuruisia taimia.Siemenestä lisätyt eivät lehtijutun mukaan ole tulossa myytäviksi, vaan tutkimuskäyttöön ja kloonattuja yksilöitä myydään taimitarhoilla ja puuta kuvaillaan esimerkiksi näin Suomalainen taimi.fi -sivustolla.

”Tummanpunalehtinen hieskoivun muoto, joka on kotoisin Oulun läheltä Ylikiimingistä. Puu soveltuu parhaiten Pohjois-Suomen oloihin. Se kestää nuorena melko hyvin tuulta, mutta vanha puu varistaa oksia herkemmin. Nopeakasvuinen puu juurtuu pääasiassa ylimpään maakerrokseen eikä siedä maantäyttöä juuristoalueella eikä tiesuolaa. Runko vaurioituu ja lahoaa herkästi kolhuista.”

koivu1Punakoivun lehdet ovat keväällä ensin vihreitä, mutta niissä on punainen reunus. Tämä yllättikin minut tänä keväänä, sillä en ole aiemmin näin läheltä päässyt seuraamaankaan ja hetken jo luulin, että koivumme on vaihtanut väriä. Nyt koivu on jo taas punainen ja minä helpottunut. Viime kesänä yritimme karsia vähän vieressä olevaa raitaa, että koivu saisi paremmin valoa ja elintilaa. Tänä keväänä panimme myös aronia-aidan matalaksi, joten nyt pitäisi olla hieman parempi tilanne.

 

Lähteet:

Ala-Nikula, Sanna 2008: Punakoivu lisääntyy siemenestä. Kaleva 25.7.2008. <http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/punakoivu-lisaantyy-siemenista&gt;.

Punaisen koivun kylä. Blogi. <https://punainenkoivu.wordpress.com&gt;.

Suomalainen taimi.<http://suomalainentaimi.fi/punakoivu&gt;.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s