Jokaisesta kukasta iloinen

Joskus toisten puutarhablogeja lukiessa tai lehtien puutarhakuvia katsellessa iskee kateus: ”Noin hienot kukkapenkit,  rehevät kasvimaat, kukoistavat hedelmätarhat muilla, ja mitä minulla!” Sitten muistan taas arvostaa omaa työtäni ja tyyliäni ja muistan,  että ehkä toiset ovat hoitaneet puutarhaansa vuosikaudet, ehkä kymmeniä vuosia, ja minä olen vasta toisen kesän alussa tässä puutarhassa.

WP_20160612_11_49_48_Pro_LIEn voi ylpeillä koko kesän kukkivilla perennapenkeillä tai kukkia pursuavilla ruusupensailla. Minä käyskentelen pienessä pihapiirissä ja etsin jokaisen kukan erikseen ja olen iloinen jokaisesta löydöstä ja kaunokaisesta. Erityisen iloinen olen monivuotisista tuttavuuksista,  jotka putkahtavat esiin kuin itsestään. Joku on voinut runsastua ja tekee enemmän versoja ja kukkia kuin viime keväänä ja kesänä, mutta joku toinen vaikuttaa väsähtäneeltä tai ehkä se vain kerää voimia kukoistaakseen entistä enemmän ensi vuonna.

wp-1465751428434.jpegJoskus joku yllättää. Minut yllätti viime vuonna särkynytsydän. En muistanut edes istuttaneeni sitä betoniruukkuun, kun se yhtäkkiä alkoi kasvaa hurjaa vauhtia ja kukkikin jopa. Tänä vuonna se on ollut elinvoimainen heti alkukesästä asti ja jaksaa vieläkin kukkia, ainakin jonkin aikaa.

wp-1465751427060.jpegIirikset, vai ovatko ne sittenkin  jotain siperianliljoja, ovat kukkineet tänä vuonna runsaammin kuin viime kesänä. Ehkä sitten tykkäsivät lannoittamisesta. Päivänliljat eivät ole lannoittamisesta innostuneet näköjään sen enempää, mutta kukkivat kuitenkin.

ristinummiruusu.pngViime kesänä toin Oulujoen puutarhasta pihaani ristinummiruusun. Kuulin siitä avoimet puutarhat -tapahtumassa ja päätin, että kyllä Ristinummella pitää nimikkoruusu olla. Ruusu on talvehtinut hyvin ja kasvanut siitä, kun sen istutin. Nyt odotin tietenkin innokkaana kukkimista ja sainkin palkinnoksi yhden oikein kauniin kukan. Kirvat olivat sittenkin ehtineet näännyttää muut nupunalut. Miksi juuri tässä ruusussa olikin niin runsaasti kirvoja? Kaipa jalostettu ruusu maistuu paremmalta kuin maatiaislajikkeet kirvoistakin.

Vanhat juhannusruusupensaat tekevät myös kukkia harvakseltaan. Pensaita on pihassa siellä täällä pieniä tupsuja. Olen niitä vaalinut ja lannoittanut, että kasvaisivat ja kukkisivat. Yhdessä pensaassa  on muutama kukka parhaillaan ja toisessa kukat ovat vielä nupulla. Yhdestä nurkasta vuohenputkien seasta raivasin esiin punalehtisen ruusun. Samanlainen kasvaa pensasaidan joukossa. Pieniä vaaleanpunaisia nuppuja näkyy siellä täällä niissäkin pensaissa.punalehti.png

Pihassani pitääkin kulkea hitaasti ja ihastella jokaista kukkaa erikseen. Sillä tavalla se on parhaimmillaan. 

4 ajatusta artikkelista “Jokaisesta kukasta iloinen

  1. Tuttu tunne ja usein sitä omassa puutarhassa tulee katseltua niihin ”projektipaikkohin”, to do -lista on pitkä, vaikka pihamaata on myllätty jo vuosia. Mutta hitaasti kulkeminen ja ihastelu on tärkeintä, puutarha on siitä ihana projekti, ettei se koskaan tule valmiiksi. Nautitaan!

    Liked by 1 henkilö

  2. Paluuviite: Jokaisesta kukasta iloinen – satumaista juttua

  3. Vaihdoin vähän artikkelin kuvia, kun ensimmäiset kuvat olivat jotenkin outoja. Nyt vähän paremmat, mutta nämä uudet tekniset laitteet vaativat vähän harjoittelua.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s