Porvariskuningas ja Tefken huvilan arvoitus

Päätimme viettää syksyisen päivän purjehtimalla Vallisaareen. Lähtöpaikaksi valittiin Jollaksen uimaranta,  toiselta nimeltään Porvariskuninkaan uimaranta. Miesten virittäessä kalustoa kuntoon ehdimme puutarhasta ja purjehduksen kiinnostuneen ystäväni kanssa tutkia vähän ympäristöä, joka oli meille molemmille ennestään tuntematon.

img_1072

Ensimmäiseksi huomioimme kiinnittyi vähän matkan päässä olevaan uimahuoneeseen, jonne johti laudasta rakennettu rantapromenadi. Se aivan houkutteli tutkimaan, minne se johtaa. Heti alkumatkasta meitä tervehti kyltti, jonka sanoma oli surullinen: puistoalueen kunnostustyöt on siirretty hamaan tulevaisuuteen rahan puutteen vuoksi ja alueella kulkeminen on jokaisen omalla vastuulla. Silläkin uhalla ja tulevia vaaroja uhmaten jatkoimme matkaa.

Uimahuone oli ilmiselvästi parhaat päivänsä nähnyt ja jotenkin masentava näky, sillä sen verran siinä oli jäljellä alkuperäistä, että saattoi aistia sen menneisyyden hohdokkuuden. Räystäsparrut olivat edelleen kauniisti koristellut,  mutta ikkunat ja ovet oli laudoitettu umpeen ja seiniä oli töherretty rumasti.

Uimahuoneen laiturilta johti suoraan polku puutarhaan portin kautta. Portin pielessä kasvoi mäntyvanhus ja koetimme ystäväni kanssa udella siltä, millaista väkeä se on nähnyt portista kulkevan, mutta vastausta emme saaneet. Portista pääsi sisään puutarhaan kiviportaita pitkin. Sielumme silmin näimme iirikset ja liljat kivetyn vesialtaan reunoilla.

Seuraavaksi päädyimme omenatarhaan. Yhdestä oksasta kurotin itselleni maistiaisen. Lajiketta emme osanneet määritellä, mutta kaunis omenayksilö se oli joka tapauksessa. Ilmeisesti se oli jotain talvilajiketta ja vielä hieman raaka, koska maistui niin kitkerältä. Omentarhan lähettyvillä on ilmeisesti ollut ainakin joskus huvimaja. Sen betonilattialle oli tuotu kaksi rautaista penkkiä. Paluumatkalla rantaan löysimme ilmiselvän kasvihuoneen pohjan tiililattioineen. Taas mielikuvituksemme sai kyytiä, kun pohdimme, mitä siellä on mahdettu kasvattaa. Loppumatkan alas kruunasivat kauniit pylväät tai  aita tai miksi ikinä sitä pitäisikään kutsua. Ihan täysin emme osanneet kuvitella, voisko olla kyse päärakennuksen terassista tai jostain sellaisesta.

Sen verran minua jäi kaivelemaan tämä huvilan arvoitus, että yritin löytää siitä tietoa netistä. Huomasin, että muutkin olivat harrastaneet raunioromantiikkaa ja käyneet ihmettelemässä vanhoja kivipylväitä. Ainakin blogissa Kaikkea kaunista ihastellaan menneen ajan lumoa ja kuvitellaan entisaikojen loistoa aivan kuin mekin.

Kovin paljon faktatietoa en löytänyt mutta  Kaisu Hynysen on kirjoittamasta Helsingin kaupungin rakennusviraston Porvariskuninkaanpuiston hankesuunnitelmaa varten tehdystä selvityksestä (2009) sain selville, että kyse on Tefken huvilasta, mutta perheestä siinä ei kerrottu mitään.  Selvityksessä on kiinnostavia puutarhasuunnitelmia ja valokuvia Tefken huvilasta. Valokuvista selviää myös kaiteen pylväiden sijaiti suhteessa huvilaan. Arkkitehti Paul Olsson on tehnyt puutarhasta tarkat suunnitelmat. Hynysen selvityksen mukaan suunnitelmia ei kuitenkaan ollut toteutettu ainakaan kokonaisuudessaan.

Paul Olsson (1890- 1973) kouluttautui Saksassa puutarha-arkkitehdiksi ja teki isänsä kanssa useita suunnitelmia Helsingin kaupungin puistoihin ja yksityisiin puutarhoihin. Olssonin tyylistä kerrotaan, että se oli säännönmukaista ja tyyliteltyä ja hänellä oli tapana yhdistellä puutarhaan myös rakenteellisia elementtejä, kuten pergoloita, patsaita ja aurinkokelloja. Koristelammikot ja erilaiset kivimateriaalilla päällystetyt käytävät ja portaat kuuluivat myös hänen tyyliinsä. Näitä elementtejä juuri ihastelimmekin. Arkkitehtuurimuseon sivuilla olevasta esittelystä sain selville, että Olsonin toimisto on suunnitellut paljon kuuluisia hienoja kohteita Helsingissä. Yksi tunnetuimpia  on Naantalin Kultarannan  yksityispuutarhasuunnitelma, johon kuului muotopuutarhan, hyötypuutarhan ja metsäpuutarhan ohella myös kattopuutarhasuunnitelma.

Eipä ollut siis mikään turha heppu tämä Paul Olsson ja jotenkin tuli entistä enemmän sääli ja surullinen mieli siitä, että kaupungilla ei ole varaa kunnostaa Porvariskuninkaan puutarhaa ansiokkaan selvityksen kuvaamalla tavalla. En saanut vielä selville, kuka ja mikä oli porvariskuningas. En myöskään tiedä, keitä olivat hra ja rva Tefke vai olivatko he edes herra ja rouva vai keitä? Jos jollakulla lukijalla on näistä tietoa, kuulisinpa mielelläni.

 

Lähteet:

Hynynen, Kaisu 2009: Porvariskuninkaanpuisto. Hankesuunnitelmaa täydentävä selvitys. Helsingin kaupungin rakennusvirasto. http://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/2009/porvariskuningas_2009_5.pdf

Paul Olsonin esittely. Arkkitehtuurimuseo. http://www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=16591931

Viherkoski, Johanna 2105: Menneen maailman lumoa. Blogikirjoitus, blogissa Kaikkea Kaunista. http://homeatbeach.blogspot.fi/2015/06/menneen-maailman-lumoa.html

 

 

 

2 ajatusta artikkelista “Porvariskuningas ja Tefken huvilan arvoitus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s