On siemeniä ja siemeniä

Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo tuli postissa, mutta olen tietoisesti pantannut sen lukemista tähän saakka. Eilen kävin siihen käsiksi ja laputin sen. Merkitsin kaikki mielenkiintoiset: aika monta lappua tuli. Tosi paljon ihania kasveja, tuttuja ja outoja, kokeiltuja ja uutuuksia. Ennen tilaamista aion tehdä kuitenkin inventaarion ja katsoa, mitä siemeniä jäi yli viime vuodelta, etten tulisi tilanneeksi niitä, joita minulla jo on.

wp-1484483706095.jpgTämän talven aikana olen lukenut paljon siemenistä ja silmäni ovat avautuneet vasta nyt siihen, miten siementen valinnallakin on väliä. Jo syksyllä peredyin siemenasiaan jonkin verran ja keräsin siemeniä myös omista kukista, esimerkiksi kehäkukista ja krasseista, joista siementen kerääminen on helppoa. Myös samettikukista keräsin siemeniä, mutta niiden itämisestä en ole kovin varma.  Aion kuitenkin kokeilla ja  käyttää myös omia siemeniä kevään kylvöissä.

wp-1484483512444.jpgEi ole samantekevää, millaisia siemeniä valitsee vaan olisi hyvä suosia luonnonmukaisesti ja ja bionynaamisesti tuotettuja siemeniä sekä vaalia vanhoja lajikkeita aina, kun se on mahdollista. Siksi päätin tänä vuonna tilata siemenet Hyötykasviyhdistykseltä ja valita luettelosta mahdollisimman monta luonnonmukaisesti tai biodynaamisesti tuotettua siementä ja vanhoja kulttuurikasveja. Siemenluettelossa kerrotaan, että maatiaiskasvit ja luomulajikkeet ovat erityisen varmoja, geeniperimältään monipuolisia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita.

Siemeniä ostaessa tulee helposti vauhtisokeaksi ja  ajattelee, että eihän tässä nyt paljon häviä, vaikka uudetkin siemenet ostaa, kun ei yksi pussi niin paljon maksa. Kuitenkin siementen tehokasvatus ja kaupallisuus vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja alistavat meidät markkinoiden armoille.

IMG_1049

Omien siementen kerääminen on monilta jäänyt, kun on niin helppo hankkia siemenet kaupasta eikä siementen kerääminen ole trendikästä. Moni myös pelkää, että itsekerätyt siemenet eivät idäkään. Minulle päänvaivaa tuottaa eniten kylmäkäsittely. En oikein ole perillä, milloin se on tarpeen ja miten se tehdään enkä ole koskaan kokeillut sitä. Onneksi kaikki siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä.

Olisi hauska kuulla teidän kokemuksia omien kasvien siementen keräämisestä ja kasvattamista.

Lukemista aiheesta mm.

Koivisto, Aura – Sauso, Risto 2013: Oma herne ja valitut pavut. Tammi. Helsinki.

3 ajatusta artikkelista “On siemeniä ja siemeniä

  1. Piha, puutarha.. Facebookissa Kati Nuolijärvi on käynnistänyt hauskan siemenkiertokirjeen. Käykääpä vilkaisemassa ja liittymässä siihen. On juuri tämän ideologian mukainen.

    Tykkää

  2. Kiva postaus. Kylvösuunnitelmat alkavat minullakin vähitellen hahmottumaan. Minulla ei ole vielä paljonkaan kokemusta omien siemenien käytöstä. Lähinnä orvokkien ja myskimalvan siemeniä olen kerännyt ja kylvänyt onnistuneesti.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s