Aloitin paprikalla

wp-1486222746697.jpgTänään ostin kylvömultaa. Siemenhyllyn ohi ei voinut tietenkään kulkea vilkaisematta valikoimaa ja yksi siemenluettelo piti myös napata mukaan. Etsiskelin oikeastaan malabarinpinaatin siemeniä, mutta niitä ei valikoimassa ollut. Sen sijaan päädyin hypistelemään ananaskirsikan siemenpussia. Laitoin sen jo kerran takaisin hyllyyn, mutta päätin sittenkin ottaa sen mukaan siltä varalta, että se saisi kasvihuoneen suunnitteluun lisää puhtia. Ehkä sen voi istuttaa tomaattikaappiin,   jos kasvihuone ei sittenkään valmistu. En kylvänyt siemeniä vielä, sillä esikasvatuksen ajnkohdaksi suositeltiin  maaliskuuta.

20160610_095059.jpg

Tomaattikaappi rakennettiin viime keväänä, ja se sai vartijoiksi olkikanat.

Luulen, että en kasvata tomaatteja siemenestä tänäkään vuonna vaan ostan valmiit taimet,  mutta paprikaa päätin kokeilla vielä uudestaan tänä vuonna. Viime vuoden kokeilu ei onnistunut aivan nappiin, sillä taimet jäivät kituliaiksi ja toisten kasvien varjoon, mutta jos tänä vuonna vahingosta viisastuneena osaisin valita paremmat kasvupaikat taimille. Sitkeästi ne kuitenkin sinnittelivät ja ehtivät jopa tehdä pienen pienet paprikanalut ennen syksyn tuloa.

wp-1486222742218.jpgKylvin viime vuonna yli jääneet paprikan siemenet tänään viinirypälerasiaan ja uudesta Hyötykasviyhdistyksen pussista osan runebergintortturasiaan. Rasiat ovat käteviä, kun niissä on kannet valmiina. Laitoin lämpömaton alle, että olisi riittävästi lämpöä itämiseen. Katsotaan, miten käy. Pussiin jäi vielä siemeniä myöhemmin kylvettäväksi, jos nämä eivät suostu vielä heräämään.

Tänä vuonna pitää antaa taimien olla riittävän kauan lämpimässä ennen kuin kiikutan ne verantoon,  sillä se on luultavasti aivan liian kylmä melko pitkään. Taimien lannoittamiseen pitää myös satsata, sillä se taisi jäädä viime vuonna vähäiseksi. Lavatarhurin mukaan taimien lannoitus  pitää aloittaa noin viikon kuluttua ensimmäisestä  koulinnasta. Lannoitteena voi käyttää esimerkiksi tomaatille tarkoitettua lannoitetta, ja sitäpä taitaakin minulla olla puutarhavajassa jäljellä.

Nyt voi siis alkaa jännittää, itävätkö siemenet ja kasvavatko taimet. Viikko sitten kukkamultaan kylvetyt herneet ovat puskeneet pientä alkua. Kylvöksessä on jotain pistävää hajua hieman, joten laitoin päälle vähän uutta kylvömultaa. Toivottavasti se auttaa, että pian saisimme kanin kanssa maistaa tuoreita versoja!

Lähde: Haapalahti, Heidi – Lehtonen, Suvi – Tuisku, Teija 2015: Lavatarhuri. Tammi. Helsinki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s