Lavandula angustifolia — Unelma Provencesta

En voinut vastustaa kiusausta tänään Lidlissä käydessäni. Heti oven viereen oli aseteltu siemensettejä. Setissä oli kaikki tarvittava: pieni kylvöastia, suojamuovi, multa ja siemenet. Takana oli vielä yksityiskohtaiset ohjeet. Minusta setti oli jotenkin viehko. Pyörittelin ensin käsissäni tomaatti- ja paprikasettiä, mutta ne jäivät kauppaan. Sen sijaan vastustamattomaksi osoittautui laventeli! Melkein näin jo silmissäni sen herkän sinen ja tunsin nenässäni tuoksun, joka leviäisi ihanasti kasvihuoneeseen. Sitten vain kylvöpuuhiin ja odottamaan siementen itämistä.

Laventeli on kyllä yksi ehdoton suosikkini. Pidän erityisesti tästä aidosta ja yksinkertaisesta tähkälaventelista. Se vie ajatukset aina Provenceen ja näen sieluni silmin huojuvat laventelipellot; sinne jos vielä pääsisi joskus. Olen kerännyt pinterestiin pitkän rivin kuvia laventelipelloista.

Monena kesänä olen ostanut jonkin laventeliruukun ja toiveikkaana odottanut sen kukoistusta, mutta en ole saanut aikaan mitään uhkeaa laventelipensasta. Viime kesänä luulin, että laventelini ei ehtisi kukkaan ollenkaan, mutta ehti sentään tehdä muutaman kukan. Kirjoitin siitä postauksessani Apulainen naapurista. En usko, että viime kesän laventeli on talvehtinut, mutta toivoahan aina voi.

Blogista Olemme puutarhassa löysin kattavan kuvauksen laventelin kasvatuksesta ja käytöstä. Puutarhuri oli saanut laventelinsa myös talvehtimaan todella hienosti. Voi kun itsekin onnistuisi. Kirjoittajan mukaan viljely olisi helpomaa kuin luullaan. Kasvupaikka pitää vain valita hyvin:

”Laventeli viihtyy hyvin aurinkoisilla ja laihoilla kasvupaikoilla. Se tarvitsee ehdottomasti hyvän ojituksen, joten kivinen ja hiekkainen maaperä sopii sille loistavasti. Hyvä idea on istuttaa laventeli esimerkiksi aurinkoisen muurin tai kohopenkin reunalle. ”

 

Lannoittaa ei myöskään saa liikaa eikä kasteluakaan juuri tarvita. Blogista löytyy myös kivoja ohjeita sadonkorjuuseen ja käyttöön. Pitääpä palata sinne, jos kasvatukseni onnistuu. Kuulostaisi siltä, että auinkoisella tontinrajalla voisi olla sopiva paikka. Ehkäpä yritän istuttaa tulevista taimista osan omenapuuvanhuksen alle. Osan ajattelin laittaa ruukkuihin.

 

11 ajatusta artikkelista “Lavandula angustifolia — Unelma Provencesta

  1. Minä astuin Lidlissä samaan ansaan 😀 Tosin en uskalla laittaa siemeniä vielä multaan, koska meillä on tulossa parin viikon kuluttua reissu. Laitan vasta sen jälkeen. Kokeilin muuten viime vuonna näitä samoja siemeniä, ja saimme mansikan taimista jo ensimmäisen sadonkin!

    Kaunista sunnuntaita!

    Liked by 1 henkilö

  2. Minullakin on välimerellinen unelma! Ostin reilu kuukausi sitten rungollisen laventelin kympillä. Istutin sen laihaan multaan ja kunnon ruukkuun ja olen siitä saakka kuljettanut sitä aina päiväksi kasvihuoneeseen. Se on on niin iso, ettei mahdu autotallin taimikasvattamooni. Ja se on painava kantaa… Viime yöksi jätin sen kasvariin ja toivon, että se voisi kohta jo kokonaan jäädä sinne. Kesällä sitten laitan sen etupihalle ja kaveriksi sille haaveilen isosta oliivipuusta. Pitäisi vain keksiä, miten sen saisi säilymään hengissä talven yli. Viime kesänä minulla oli perennapenkissä tupsulaventelia, Lavandula stoechas. Kovin toivon, että ne olisivat talvehtineet. Mutta tuskin ovat, vaikka peittelinkin ne kyllä hyvin. Ne olivat tosi kauniit ja hankin kyllä uudet, jos ovat paleltuneet.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s