Rosendalin puutarhassa – Terveisiä Tukholmasta

Rosendalin puutarha Tukholmassa mainostaa itseään kasvun ja kestävän kehityksen keitaana keskellä Tukholmaa. Bongasin puutarhan taskumatkaoppaan kartasta. Puutarha sijaitsee Rosendalin linnan lähellä Djurgardenin saarella. Itse puutarhasta oppaassa ei juurikaan kerrota, vaan mainitaan linna ja kahvila. Puutarhan omassa esitteessäkin sanotaan, että monet kävijöistä löytävät kahvilan ensin tietämättä puutarhasta mitään.

 

Mekin menimme puutarhaan vähän kavhvila edellä, tosin minä tiesin kyllä puutarhasta jo entuudestaan jotain ja osasin odottaa löytäväni sieltä myös kukkaloistoa ja puutarhamyymälän. Minä ihastelin heti kukkaispolun loistoa. Tällä hetkellä laukat olivat komeimmillaan ja muutama tosi kaunis ruusu oli myös kukassa. Penkissä oli sikin sokin monenlaista kukkaa, joista en kaikkia edes tunnistanut. Akileijasta penkissä oli hieno tosi tumman violetti yksilö.  Osa kukista  oli kivasti itsellekin tuttuja. Penkissä toistui sama tunnelma, joka leimasi koko Ruotsin reissuamme: ihanasti melkein kuin kotona ja kuitenkin ihan kuin olisi ulkomailla.

 

Puodissa piti tietenkin käydä myös, vaikka kulkuneuvomme, mopot, asettivat rajoituksia sille, mitä voisi ottaa mukaan. Kukat ja tavarat oli aseteltu kauniisti ja kaupan ilme miellytti ainakin minun silmääni. Esitteessä sanotaan, että taimipuodin valikoima on huolellisesti valikoitu kokoelma kasveja, siemeniä ja puutarhavälineitä urbaanin puutarhurin tarpeita ajatellen.

 

Minä suunnistin siemenhyllyä kohti, sillä ajattelin, että ne sujahtaisivat pieneen tilaan ja olisivat hauska muisto. Valinnan vaikeutta oli heti, sillä niin moni pussi olisi ollut kiinnostava. Päädyin lopulta sellaisiin kukkiin, jotka olisivat nopeakasvuisia ja joita ehkä ehtisi kasvattaa vielä tänä kesänä. Mukaani tarttui pussi kehkäkukan ja krassin siemeniä. Minusta myös kehäkukan ruotsinkielinen nimi on niin hauska, että sekin houkutteli. Sekä krassiin että

1498292799370-1608500832

kehäkukkaan valitsin sellaisen värin, jota minulla ei ole aiemmin ollut. Kehäkukat kylvin jo keittiöterassin laatikkoon, jossa kasvaa jo ennestään kehäkukkaa ja auringonkukkaa, jotka tosin ovat lähteneet kasvuun vähän kituliaasti.

Hyötykasvihyllyssä tuijottelin pitkään tomaatin siemeniä, sillä niitä oli niin monta sorttia. Minulla ei ollut tietoa lajikkeista enkä nimen perusteella osannut oikein valita, joten  otin sitten vain suunnilleen summamutikassa jonkin. Jälkeenpäin vähän harmittelin, sillä nyt tietäisin, mitä olisi pitänyt ostaa. Malabarinpinaatti on kestosuosikkini, joten päätin kokeillä siitä myös ruotsalaista kantaa.

IMG_1073Kahvilassa söimme lounaaksi lammaspyöryköitä kikherneillä höystettyinä ja jälkiruuaksi otimme porkkanakakkua. Oli oikein maistuvaa. Sää suosi meitä ja söimme ulkona, mutta sateen sattuessa kasvihuoneissa on pöytiä.

 

Kaikki asiat puutarhan alueella liittyvät toisiinsa: kahvilan antimet saadaan omasta puutarhasta biodynaamisesti viljellen ja luonnon kiertokulkua kunnioittaen. Puutarha tarjoaa kaunista katseltavaa ja mahdollisuuden nauttia ympäristön vihreydestä ja kukkien väriloistosta. Puutarha kutsuu niin vierailijat kuin työntekijätkin kasvattamaan, inspiroitumaan ja saamaan uusia oivalluksia. Puutarhassa järjestetään kursseja ja sieltä voi ostaa neuvontapalveluja omaan puutarhaansa. Puutarhaa ylläpitää voittoa tavoittelematon säätiö, jonka tavoitteena on osaltaan auttaa luontoa ja tarjota ihmisille hyvinvointia. Se on heidän mielestään asia, jota ei voi laskea kruunuissa ja äyreissä.

1498293174161-1503524013

Nyt Rosendalin puutarha on kauppapuutarha, jossa viljellään vihanneksia. Siellä on kasvihuoneita, hedelmätarha, kukkakujia, ruusuja, viinitarha, leikkipaikka lapsille, puu-uunileipomo, puutarhamyymälä ja taimipuoti, kahvila ja kauppa, josta voi ostaa tilan antimia. Lähes jokaiselle siis löytyy jotakin kiinnostavaa.

Puutarhalla on kivat nettisivut, josta löytyy paljon enemmän tietoa kuin matkaoppaista. Myös monissa blogeissa on esitelty puutarhaa.  Hyvä kuvaus puutarhasta on esimerkiksi Meillä kotona -blogissa. 

 

Lähteet:

Rosendals trädgård. http://www.rosendalstradgard.se ja paperiesite.

 

2 ajatusta artikkelista “Rosendalin puutarhassa – Terveisiä Tukholmasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s