Aikalisä syystöihin

Onneksi tuli tämä poikkeuksellisen lämmin syysviikko vielä ja sattui niin onnekkaasti syysloman aikaan. Minä nimittäin kuulun siihen onnekkaaseen ammattikuntaan, joka voi viettää syyslomaa. Opintojen ja saamattomuuden takia syystyöt ovat jääneet vähän puolitiehen, joten tämä lisäaika tulee tarpeeseen.

20181016_1554586591407078650967123.jpgTalvikukkaistutukset sain sentään laitettua jo vähän aiemmin. Tosin mitään kovin mielikuvituksellista en tänä vuonna saanut aikaan vaan tyydyin perinteisiin kallunaistutuksiin: tuttua ja turvallista, hyväksi havaittua. Muutamia sipuleita olen tökkinyt sinne tänne: vähän lisää idänsinililjaa, helmililjaa ja narsisseja.

Kasvihuone on vielä osittain siivoamatta. Aion käydä kohta tutkimassa josko sieltä vielä saisi kerättyä muutaman ananaskirsikan. Sitten on kai vain annettava periksi ja revittävä kaikki kasvinjäännöksetkin alas ja tehdä edes jonkinlainen syyssiivous. Onneksi siellä ei ollut viime kesänä mitään tauteja eikä juuri tuholaisiakaan. Osa siivouksesta jää väkisinkin kevääseen. 20181016_1556281102728070843073397.jpg

Haravoinnista näkyy olevan ilmassa trendi, ettei tarvitsisi haravoida syksyllä ollenkaan vaan lehdet kannattaisi jättää lahoamaan ja nurmikkoa ravitsemaan. Meillä kotona -blogissa  kehotetaan jättämään hikoilu lehtien kanssa väliin lähes kokonaan, sillä kastemadot hajottaisivat ne lannoitteeksi talven mittaan.  Ränneistä ja jalkakäytäviltä sen sijaan kehotettiin lehdet siivoamaan. Minä kyllä haravoin tänään vähän, sillä kokemukseni on, että keväällä on entistä kovempi työ saada esiin vihertävää nurmea lehtimassan alta. Suurimman osan lehdistä piilottelen pensaiden juurille tai ojiin.

Törmäsin kyllä facebookin kautta erikoiseen pyyntöön: siellä siis oikein pyydettiin tuomaan lehtiä, jos niitä jää yli omasta pihasta.

Kohta on tämä lysti taas ohi. Henkilökunta sanoo, että sisällä pitää olla koko talvi. Koko talvi! TYLSÄÄ! Olis vähemmän tylsää, jos välillä saisi uuden lehtisatsin kuopsuteltavaksi. Jos teillä jää syksyn haravoinnista yli lehtiä, jotka ei mahdu kompostiin, henkilökunta mielellään ottaa niitä vastaan meidän viihdytystarkoitusta varten. Kiitos!

Keräsin omasta pihasta tammenlehtiä isoon säkkiin, jonka käyn viemässä naapurin kanoille, jos vain vielä ottavat vastaan. Tammenlehtiä riittääkin, osa on vielä puussa kiinni ja joka päivä saisi haravoida.

Auringonkukat retkottavat tuossa keittiön ikkunan edessä edelleen. Tiaiset ovat käyneet niitä nokkimassa, joten olen antanut olla vielä. Kaunopunahatut ovat kukkineet lähes näihin päiviin asti, mutta nyt nekin ovat muuttuneet mustiksi. Ajattelin, että jättäisin ne  talventörröttäjiksi.

2 ajatusta artikkelista “Aikalisä syystöihin

  1. Naapurit puhtaiksi haravoiduilta pihoiltaan varmaan paheksuvat meidän haravoimatonta nurmikkoa, mutta siinäpähän paheksuvat 🙂 Ruohonleikkurilla kun päristelee lehtien yli, niin silppu häviää kyllä talven aikana nurmikon lannoitteeksi. Koivunlehdet häviävät ihan siltäänkin, jos ei nyt ihan älyttömän paksua kerrosta niitä ole. Olen sopinut lähimpien naapureidemme kanssa, että saavat kipata omalta pihaltaan lehdet meidän pihan puolelle. Molemmat hyötyvät: heidän ei tarvitse lähteä autolla kuskaamaan lehtiä kaatopaikalle ja minä saan ilmaista katetta kukkapenkkeihini, kasvimaalle ja pensaiden alle. En tiedä, onko meillä sitten poikkeuksellisen tehokkaita matoja vai onko se normaalia, mutta talven aikana häviää paksukin lehtikerros maan sisään. Olen huomannut myös, että kasvit talvehtivat paremmin, kun saavat syksyllä kerroksen lehtiä päälleen eikä turhaan siivota joka kohtaa mullokselle. Jonkun silmissä meidän piha näyttääkin varmasti erittäin sotkuiselle ja huonosti hoidetulle syksyisin ja keväisin 😀 Kukin tavallaan, näin teen minä niin kauan kun ei ole lehtokotilo-ongelmaa.

    Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti